понеделник, 3 май 2010 г.

MILENA KARADJOVA


ETHNO JAZZ
BULGARIA


ALBUMS:
2009 - МИЛЕНА КАРАДЖОВА И ВЕСЕЛИН КОЙЧЕВ КВАРТЕТ - ПРОБУЖДАНЕ
2009 - MILENA KARADJOVA AND VESELIN KOICHEV QUARTET - REVIVAL


Пробуждане - Нирвана по Български

1. Предутрин - Девойко мари хубава
2. Зазоряване - Бела съм, бела, юначе
3. Изгрев - Листни са,горо!
4. Сутрин - А бре, юначе!
5. Предиобед - Подзим съм, мале
6. Обед - Мома е мома родила
7. Пладне - Момне ле, мари хубава





Милена Караджова - вокали
Веселин Койчев - китари,перкусия
Дичо Николов - кларинет
Александър Леков - бас
Иван Енев - барабани,перкусии



Определено този албум не е широкоформатен като аудитория.Чисто търговски таргетирането на слушатели за подобни музикални концепции е трудно.На почитателите на традиционния фолклор определено би им липсвала дълбочината и мощта на родопските певци и вероятно би им дошло в повече масивно присъстващата китарна линия.Не защото идеята или постройката са лоши,напротив.От друга страна,хората,които имат по-претенциозен вкус към това как по-добре да се експлоатира етно извора в музиката,биха останали очаровани от добре подредените партии на отделните инструменти.
С дългата си практика Веселин Койчев доказа,че няма тайни в аранжимента и майсторски е построил структурата на песните с точното влизане и излизане на отделните инструменти.Тук гласът на Милена Караджова идва по-скоро като украса-ненатрапчив,събран правилно в гласовите възможности,без да се преекспонира или да се правят експерименти,като се излиза от октавата,в която самият изпълнител се чусвтва най-стабилен,както и без модулации,целящи по-добър търговски ефект.
Още с първото изпълнение с радост открих музициране,което силно ми напомня Pat Metheny и Charlie Haden в периода им от края на 90-те години.Брилянтни китари с изключително много разнообразие в звукоизвличането.Не казвам,че Веселин Койчев копира или взаимства,напроти.Винаги съм смятал,че в музиката приликите с утвърдени световни имена помагат за това една песен да се възприеме по-лесно от аудиторията.След толкова години музикалните школи в джаз музиката неминуемо са взаимствали добрите неща помежду си,и даже мисля,че нашата малка музикална територия на джаза умее да смесва перфектно всички музикални тенденции.Кларинетът на Дичо Николов е просто вълшебен.Лека неусетна игра между съвременни джаз форми и традициционния балкански звук-такъв,какъвто го познаваме при Иво Папазов или при Тале Огненовски-поставен по перфектен начин на точните места в композициите.
Като цяло албумът е изпълнен с много качествени "задявки" между инструментите,особено в композицията "А бре,юначе".Тук сякаш чувам Mahavishnu Orchestra и Weather Report на едно място.Като че ли наистина ми липсва именно един Joe Zawinul(Вечна му памет) в цялата тази перфектна постройка.Басът на Александър Леков е този,който дава дълбочината през цялото време и там,където му се дава възможност да се открои в песента,го прави изключително майсторски като много фино излиза от лекия си бекграунд и постепенно се прибира,без да създава впечатление,че липсва,когато се налага в аранжимента и постройката като цяло.Присъствието на Иван Енев зад перкусиите в песните също е добре пресметнато в наслагванията и смесването,като по-скоро подчертава,но не натрапва ритмичната идея,с уговорката,че на много места очаквах да забие по една каса за радост на по-младите и по- комерсиално насочени слушатели...Всъщност албумът е едно доказателство как се твори в съавторство,като двете концепции на Милена Караджова и Веселин Койчев квартет по-скоро си помагат и допълват,отколкото единият да бъде удачен фон за сметка на другия.Докато пиша всичко това слушам "Ragas and Sagas",на Jan Garbarek и Ustad Fateh Ali Khan("ексилънт" етно албума,както преди много години го бяха определили музикалните критици),в който натрапчиво се чува как норвежкият велик музикант сякаш носи пакистанския си колега на гърба си в целия албум-нещо,което в "Пробуждане",слава Богу,липсва. Просто исках да видя за себе си къде се позиционира нашият роден експеримент в световното музикално пространство спрямо един от многото албуми,които музикалната критика определя като чудесни.Милена Караджова с цялото си вокално поведение дава да се разбере,че е съвсем наясно какво точно иска да постигне и не излиза нито за миг от идеята.Залага на топлината в гласа си,без илишни игрички с фалцета,които според мен не са и нужни.Недвусмислено показва желанието си да изрази по-скоро човешкото състояние чрез песен,вместо да търси търговски ефект на всяка цена.
Като първи,албумът може би не е онова съвършенство,което и двете страни-и слушатели,и музиканти,искат да имат.Определено проличава началното опипване на територията.Има малки компромиси откъм липсата на по-засилено клавирно допълнение,което би дало малко повечко дълбочина,или това,че на някои места композициите в определени пасажи ми изглеждат сякаш незавършени и крещят за кулминационен момент,за леко засилване на темпото или по-отчетлива и мощна перкусия.Особено силно си проличва в по-дългите композиции.Това разбира се е мнението на Мое "Нищожество" Слушателя.Хубавото от друга страна е,че всички изпълнения са отворени към редизайн като ремикс или концертна интерпретация.Но на фона на достойнствата,които има,това са дребни неща,които вече със сигурност знам,че в задаващия се нов албум са отработени и подобрени.
Да това е албум на човешки състояния,като тук сюжетната конкретика е разположена в един обикновен ден от зазоряване до пладне.Но същото просто може да бъде преекспонирано и в целия живот на един човек от неговото раждане до неговия заник.За интелигентната публика, каквато всъщност има този албум и която,убеден съм,ще расте,мога да кажа,че за всички преживели флойдистката нирвана,слушайки "The dark side of the moon" късно вечер незнайно къде с питие в ръка,"Пробуждане" може да се окаже една отлична метаморфоза.Просто опитайте.

Определено талант имаме в изобилие.Това,което ни липсва,е тривиалното някое друго левче.Нещо,за което голяма отговорност носим и ние,слушателите,купувайки тези чудесни продукции с българска марка.Един малък кокетен сет за безумно малко пари,който би красил всяка фонотека."Пробуждане" не се слуша за наздравица.Той не е и за офиса.Понеже той е за онези,другите неща...

Look!!(lossless)


         издава




2010 - Милена Караджова и Румен Тосков Трио - Помежду
            Milena Karadjova and Rumen Toskov Trio - Between


Новият албум на Милена Караджова - „Помежду” е естествено продължение на предишния й проект „Пробуждане”. Той е втората част от замислената трилогия, която чрез музика, песен и настроение да пресъздаде енергията на един цикъл – денонощието. „Помежду” е именно тази междинна част от началото на деня до пладнето и нощта. Времето на лекия или активен следобед, изпълнен с живот – стихнал или втурнат в развитие на процесите „заквасени” през сутринта и продължаващи във вечерта.
Деветте песни, подбрани от цяла България, са джаз версиии на автентични народни песни, като са запазени оригиналния текст и мелодия. Музиката се изпълнява на нетипични за фолклора инструменти – пиано, бас и перкусии. Аранжиментите елегантно преплитат автентичната мелодия с джазовите вариации и специфичния вокал, създавайки впечатление за искрено споделяне и съкровеност на преживяването.
Отделните песни представят различни аспекти от женското емоционално изживяване, от мислите, вълненията и споделянето на жената със заобикалящия я свят – от дълбоката драматичност на несподелената още любов, през безгрижните момински задявки, от които струи жизненост, радост и копнеж, до спокойствието и увереността в щедростта на живота, подкрепящ изборите ни, подсказани от сърцето с любов.
Музикантите от Румен Тосков Трио са добре познати на музикалната ни общественост. Румен Тосков е един от водещите наши джаз пианисти, Христо Йоцов (барабани, перкусии, вибрафон) е инструменталист с невероятно богата творческа кариера, Веселин Веселинов – Еко (бас) е оригинален, експресивен и пълен с идеи музикант. Аранжиментите на всички песни в албума са тяхно дело. Като гост - музиканти участват Цветан Недялков – китара и Петър Миланов – тамбура.


Musicians:
Милена Караджова - вокал
Румен Тосков - пиано
Веселин Веселинов-Еко - бас
Христо Йоцов - барабани, перкусии, вибрафон
Цветан Недялков - китара
Петър Миланов - тамбура

Tracklist:
1. Мама Елка буди
2. Жени ме, мамо
3. Като молитва
4. Петлите пеят
5. Стуйна
6. Злато моме
7. Движение
8. Изгрела е звезда
9. Месечинко


Look!!(lossless)

ShareThis

Последователи