вторник, 31 май 2011 г.

Диана Дафова/DIANA DAFOVA

                                Диана Дафова/DIANA DAFOVA


WORLD/ETHNO


Диана Дафова е уникална изпълнителка на българската музикална сцена, съчетавайки в творчеството си по неповторим начин музикални традиции от всички краища на света.
Диана Дафова се занимава с музика, учейки пиано и класически балет, още от 5-годишна възраст. Завършва Музикалното училище "Любомир Пипков" в София. Специализира класическо пиано и пеене в Музикалната Академия.
Започва соловата си кариера през 1985г. Само за няколко месеца песни като "Happiness Is Difficult to Get", "Love Is Never Late", "Different Worlds" стават хитове по Националната телевизия и радио. Получава специална награда на конкурса "Мелодия на Годината".
Високият професионализъм, както и нетрадиционната артистична интерпретация на Диана правят песните й много популярни и обичани.
Диана Дафова отдава уникалното си присъствие и талант на многобройни каузи свързани с опазването на околната среда, умиротворителни и хуманитарни мисии.
През 1990г Диана посещава тогава проспериращата Югославия и има голям успех. Пее на живо в "Summer of Ady" (телевизионно шоу) пред повече от 30 000 души. Последвалото турне из страната е съпроводено от участия на местни артисти, в качеството им на гост - музиканти. Ангажиментите приключват буквално дни преди началото на войната в Босна.
Диана е ангажирана с множество мероприятия по опазване на околната среда, като популяризира техните идеи чрез своите концерти и ТВ изяви. През 1992г в Лондон певицата записва специален сингъл, със заглавие "No Messing". Заедно с музея "Земята и хората" основава през 1994г движението "Изкуство за Природата".
През 1994г Диана е гост на организаторите на Наградите за Уърлд - Музика в Монте Карло, където лично среща Пласидо Доминго, Принс, Уитни Хюстън, Рей Чарлз, Скорпиънс, Патрик Суейзи и др.
През 1998г. излиза първия макси-сингъл на Диана Дафова “Sounds Of The Earth”.
През 1998г. по покана на НАСА Диана Дафова присъства на излитането на совалката „Колумбия”, която отнася в космоса нейната песен “Ahadiyah”.
През 1999г. по покана на правителството на Индия, Диана прави концертно турне в Делхи, Бомбай и Гоа.
През 1999г. по покана на посолството на Швейцария, Диана прави концерт-спектакъл в църквата Св. София. 
През декември 2000г. в Народния театър „Иван Вазов" Диана Дафова прави голям концерт - спектакъл, озаглавен „Една нощ в театъра". 
През 2000г. Рива Саунд издава албума "Charisma (Spiritual Grace)", който съдържа авторски композиции на Диана Дафова. В него певицата пее на няколко езика – български, английски, латински, италиански, келтски, санскрит, църковен славянски, японски и др. Албумът “Charisma” е издаден и в Индия от Times Music.
Песента “Taliesin” печели първа награда в категорията “World” и още две награди (от общо 15 категории) в престижния американски конкурс за песен "USA Songwriting Competion 2000".
През 2000г. Диана Дафова представя свои композиции на SXSW Music Fest в Остин, Тексас
През 2001г. Диана Дафова взема участие в международния музикален фестивал в Монголия “Blue Sky of Mongolia”, където печели първа награда и златна статуетка.
Същата година две песни на Диана Дафова – “Rufinka” и “My Soul” са включени в италианската компилация “Queens of Music” (“Le Regine della Musica”).
През 2002г. Диана Дафова представя традиционния български фолклор с два концерта в американската база Бондстийл в Косово. За представянето си, изпълнителката е отличена с 5 медала. Гостуването на Диана е заснето в документален филм на БНТ. 
През 2002г. по покана на Атлантическия клуб, Диана Дафова изнася концерт по повод присъединяването на България към НАТО. 
През 2003г. Диана изнася концерт пред българските умиротворителни сили в Прищина, Сараево под патронажа на Българската Армия и Министерство на Отбраната. 
През 2004г. Диана получава статуетка и грамота от Асоциация „Феномени” за феноменални постижения в областта на певческото изкуство.
През 2004г. Диана Дафова е организатор и изпълнител на концерт, посветен на 125 годишнината от установяването на дипломатически взаимоотношения между Австрия и България в Археологическия музей в София. Участват също балет "Арабеск", трио певици от национален ансамбъл "Филип Кутев" (С. Боргилова, Н. Николова и В. Вакари), православен мъжки квартет "Теос", танцьорите Алфредо и Раул (от Куба). 
През 2005г. Диана Дафова получава приза „Златно перо” за принос към българската култура.
През 2006г. две песни на Диана – “Shin Koto” и “Taliesin” са включени в благотворителната компилация “Voyces Unite for UNHCR” на Агенцията за бежанците към ООН, приходите от която са за подпомагане на бежанците по света. Диана Дафова е официален представител на проекта за Европа. Тя взема участие и в официалното представяне на албума в Ню Йорк.
В края на 2007г. Диана Дафова изнася голям спектакъл в една от най-новите и модерни зали в Чикаго – Норт Шор Сентър. В шоуто участват балет от националната опера, трио певици от ансамбъл "Филип Кутев", оперен изпълнител и музиканти от „100 каба гайди”. Екип на БНТ заснема филм за концерта на Диана в Чикаго, който е отразен и от ABC, FOX, руски и полски медии.
На 21.02.2008г. в клуб „Библиотеката” Диана Дафова представи документалния филм ”Една нощ, която да запомниш”, заснет от операторите на щатската телевизия Friday Night за големия концерт-спектакъл, който изпълнителката направи в края на миналата година в Норт Шор Сентър - една от най-модерните зали в Чикаго. 
Там беше и официалната премиера на новия албум на певицата във формат DVD + CD.
DVD-то представя нейния спектакъл в Националния археологически музей в София през 2004 г., в който специални участници са балет "Арабеск", квартет "Теос", българските фолклорни изпълнители С. Боргилова, Н. Николова и В. Вакрил и кубинските танцьори Алфредо и Раул. 
Aлбумът "Charisma (Spiritual Grace)" на CD е специален бонус към настоящото концертно DVD. В този вълнуващ проект Диана Дафова остава вярна на своите музикални и духовни търсения като композитор и изпълнител, съчетавайки специфичната съвременна интерпретация на българската фолклорна и православна музикална традиция с елементи и мотиви от много други култури. В песните от албума звучат 11 различни древни и съвременни езици като санскрит, арамейски, иврит, латински, келтски, индиански, японски, арабски, италиански, български и английски и др.


ALBUMS:

2001 - Charisma - Spiritual Grace

Tracklist:
1. Charisma - Spiritual grace
2. Taliesin
3. My soul
4. Cherubim
5. Rufinka
6. Forever is forever
7. So close
8. Shin koto

Look!!

ShareThis

Последователи